ERASMUS+
Erasmus Plus olarak da adlandırılan Erasmus+ (2014-2020); eğitim, öğretim, gençlik ve spor için 14,7 milyar avroluk bir bütçe ile, her şeyi kapsayan bir çerçeve programıdır. Erasmus+ programı, Hayat Boyu Öğrenme Programı (Erasmus, Leonardo da Vinci, Comenius, Grundtvig), Gençlik Programı ve beş ayrı uluslararası işbirliği programını (Erasmus Mundus, Tempus, Alfa, Edulink ve sanayileşmiş ülkelerle işbirliği programı) da kapsayacak şekilde Avrupa Birliği'nin eğitim, öğretim, gençlik ve spor için mevcut tüm planlarını birleştirmektedir.
Erasmus+, öğrencileri yurtdışında işe yerleştirme ve öğretmenler ile eğitim personelinin eğitim kurslarına katılma fırsatı da dahil olmak üzere çok çeşitli eylemler için hibeler sağlar. Erasmus+ ana eylemi; öğretmenler, müdürler, eğitmenler ve eğitim kurumlarının diğer personeli için farklı Avrupa ülkelerindeki uluslararası eğitim kurslarına katılmaları için eşsiz bir fırsat sağlar. Personelin çalıştığı kurum, personellerin eğitimi amacıyla yurt dışına göndermek üzere hibe almak için personellerin adına başvuruda bulunur.
Erasmus programına kuruluşundan bu yana 9 milyondan fazla kişi katılım göstermiştir. 1987'den bu yana genç katılımcıların sayısı önemli ölçüde artış göstermiş, 1987'de sadece 3.244 kişi katılırken, günümüzde yılda yaklaşık 300.000 katılımcı bulunmaktadır. Katılımın en yoğun olduğu ülke İspanya olup Fransa, Almanya ve İtalya katılım oranıyla İspanya’yı takip etmektedir.
GELEN ÖĞRENCİLER
Genel Bilgilendirme
Fenerbahçe Üniversitesi, Erasmus + Öğrenci Hareketliliği çerçevesinde Öğrenim ve Staj Hareketliliği başvurularını kabul etmektedir. Yalnızca ortak üniversitelerden gelen başvurular kabul edilir. Bu nedenle, web sitesindeki geçerli Erasmus Anlaşmaları listesini kontrol etmeniz önerilir. Üniversiteniz ile anlaşma yoksa fakültelerin uygun görmesi halinde anlaşma sürecini başlatabiliriz. Öte yandan öğrenci staj değişim programlarına başvurmak için ikili anlaşma zorunlu değildir.
Başvuru
Lütfen doldurulmuş başvuru formunu ve aşağıda listelenen belgeleri international@fbu.edu.tr adresine gönderiniz.
Kayıt İşlemleri
Varışınızdan hemen sonra, kayıt prosedürleriniz için lütfen FBU Erasmus+ Ofisi ile en kısa sürede iletişime geçin. FBÜ Öğrenci Kartı verilecektir, bu nedenle lütfen öğrenci kartı için fotoğraf getiriniz. FBÜ'deki Erasmus+ Bölüm Koordinatörünüz ile iletişime geçerek geldiğinizin bildirdikten sonra, Erasmus+ Ofisimiz sizi ilgili Erasmus+ Koordinatörüne yönlendirecektir.
FBÜ'ne varmanızdan sonraki bir ay içinde; oturma izni başvurusunda bulunmanız gerekir. Erasmus+ Ofisi bu prosedürde size yardımcı olacaktır. Dönem sonunda, Transkript'in resmi bir kopyası Erasmus+ Ofisinize postalanacaktır. Öğrencilerin gelişinden sonra, gelen öğrencilerin aşağıda belirtilen konular hakkında ayrıntılı olarak bilgilendirmeleri için bir oryantasyon günü olacaktır:
Akademik Takvim
https://www.fbu.edu.tr/ogrenciler/24/akademik-takvim
Vize ve Oturum İzni
Yabancılar için vize ve ikamet izni kurallarına doğrultusunda; Erasmus öğrencileri, Türkiye'ye turist vizesi ile girip öğrenciler için oturma izni başvurusunda bulunabilirler. Tüm Erasmus öğrencilerinin Türkiye'de yasal olarak kalabilmek için oturma iznine başvurmaları gerekir. Öğrenciler, Türkiye'ye geldikten sonra otuz gün içinde başvurularını çevrimiçi olarak tamamlamalıdır. Öğrenciler çevrimiçi başvuru için bağlantıyı aşağıda bulabilir ve ayrıntılı bilgileri FBÜ'deki Erasmus program görevlilerimizden alabilirler.
GİDEN ÖĞRENCİLER
ERASMUS + programının en önemli parçası olan Öğrenci Öğrenim Hareketliliği, yüksek öğretim kurumlarındaki öğrencilerin başka bir katılımcı ülkede 3 ila 12 ay eğitim görmelerine olanak tanır. FBÜ tam zamanlı öğrencileri, başka bir ortak ülkenin ortak üniversitesinde Erasmus+ değişim programına başvurabilirler.
Genel Bilgilendirme
Fbu'da Giden Öğrencilerin Başvuru Kriterleri
Nasıl Başvurulur
Erasmus + programına katılma başvuruları her güz dönemi sonunda uluslararası ofis tarafından açılır. Minimum başvuru kriteri, lisans öğrencileri için bir dönem tamamladıktan sonra 2.20 / 4.00 GNO ve Erasmus dil sınavında (ELE) 60 / 100'dür. Katılmaya hak kazanabilmek için, öğrencilerin lisans derecesi programlarında FBÜ'deki ilk eğitim yılını tamamlamaları gerekir. Erasmus + programı kurallarına göre, katılımcıların diploma / derece almak için gerekli kredilerin tamamını almamış ve asgari ders yükü 30 AKTS / dönem olan tam zamanlı öğrenciler olması gerekmektedir.
Başvuru İşlemleri
Başvuru süreci:
Vize İşlemleri
Erasmus öğrencileri, giriş vizesi ve oturma izni başvurusunda bulunma işlemlerinin sorumluluğunu kendileri üstlenirler. Fenerbahçe Üniversitesi Uluslararası Ofisi, öğrencilerin temel vize ve oturma izni düzenlemeleri hakkında bilgi vermelerine yardımcı olur. Öğrencinin ilgili ücretleri ödemesi gerekir. Öğrenciler, Erasmus ofisine kabul mektubunu sunduktan sonra bir dilekçe alırlar. Konsolosluğa sadece orijinal belge teslim edilmelidir. Dilekçenin başka bir yere teslim edilmesi gerekiyorsa, belgenin bir kopyası sunulmalıdır.
Türkiye’den Ayrılmadan Önce
Aday öğrenciler, ayrılmadan önce FBÜ Erasmus ofisinin bir sayfasına aşağıdaki belgeleri eksik kağıt olmadan birlikte sunmalıdır, tüm belgeleri aldıktan sonra burs sözleşmesi öğrenciler ve FBÜ tarafından imzalanacaktır. Bu nedenle belgelerin öğrenci tarafından şahsen ibraz edilmesi gerekmektedir.
Partner Üniversiteye Varış
Partner Üniversiteye vardığınız gün Fenerbahçe Üniversitesi tarafından düzenlenmiş olan dönem onay formunun doldurulup FBÜ Erasmus+ Ofisine iletilmesi gerekmektedir.
Yurtdışında bulunduğunuz süre içerisinde Öğrenim Anlaşmasında yapılacak olan değişiklikleri takip etmek öğrencinin sorumluluğundadır.
Yurtdışına gitmeden önce hazırlanmış olan öğrenim anlaşmasının ikinci bölümü ders değişiklik bölümüdür. Eğitim esnasında ders değiştirmek zorunda kalınırsa ders değişim formu kullanılarak ders eklenip/çıkarılabilir. Bu işlemi ilk 30 gün içerisinde tamamlamanız gerekmektedir. Bu belge partner üniversiteye onaylattıktan sonra taratıp FBÜ Erasmus+ ofisine iletilmelidir!