Dersin Amacı: |
Ağız ekosisteminin mikrobiyal bileşimini, mikrobiyotanın sağlık ve hastalık durumundaki değişimini anlamak ve enfeksiyon kontrolüne yönelik temel bilgileri kazandırmaktır. Öğrenciler, ağız mikrobiyotasının diş çürüğü, periodontal hastalıklar ve diğer oral enfeksiyonlardaki rolünü öğrenecek ve bu bilgileri klinik pratiğe nasıl uygulayabileceklerini keşfedeceklerdir. Ayrıca, enfeksiyon kontrol yöntemleri hakkında bilgi edinerek, mikrobiyal dengeyi korumaya yönelik etkili hijyen uygulamalarını değerlendirme yetisi kazanacaklardır.
|
Dersin İçeriği: |
Bu ders: Ağız ekosistemi ve mikrobiyal çeşitlilik, mikrobiyotanın edinimi ve yaşa bağlı değişimi, sağlıklı ağız mikrobiyotası ve dengesinin korunması, mikrobiyata ile ilişkili dental hastalıklar (diş çürüğü, periodontal hastalıklar, endodontik enfeksiyonlar, peri-implant hastalıkları), dental plağa bağlı olmayan enfeksiyöz ağız mukozası hastalıkları, sistemik hastalıkların oral mikrobiyotaya etkileri, sigara, stres, beslenme ve antibiyotik kullanımının mikrobiyata üzerindeki etkileri, enfeksiyon kontrolü ve ağız hijyeni uygulamaları (diş fırçası, diş ipi, arayüz fırçaları, ağız gargaraları, antibiyotikler), ağız kokusu ve ağız kuruluğunun mikrobiyal temelleri, klinik pratikte enfeksiyon kontrolü için önerileri içermektedir.
|
Hafta |
Konu |
Ön Hazırlık |
1) |
Ağız Ekosistemi |
Öğretim üyesi ders notları ve kaynak kitaplar |
2) |
Mikrobiyata Edinimi ve Yaş ile Değişimi
|
Öğretim üyesi ders notları |
3) |
Sağlıkta Ağız Mikrobiyatası
|
Öğretim üyesi ders notları |
4) |
Mikrobiyata ve Periodontal Hastalıklar
|
Öğretim üyesi ders notları |
5) |
Diş Çürüğü ve Mikrobiyata
|
Öğretim üyesi ders notları |
6) |
Endodontik Hastalıklar ve Mikrobiyata |
Öğretim üyesi ders notları |
7) |
Peri İmplant Mikrobiyatası
|
Öğretim üyesi ders notları |
8) |
Yarıyıl sınavları |
|
9) |
Dental Plağa Bağlı Olmayan Enfeksiyöz Ağız Mukoza Hastalıkları ve Ağız Mikrobiyatası |
Öğretim üyesi ders notları |
10) |
Sistemik Hastalıkların Oral Mikrobiyataya Etkisi
|
Öğretim üyesi ders notları |
11) |
Sigara ve Stresin Oral Mikrobiyota Etkisi
|
Öğretim üyesi ders notları |
12) |
Beslenme ve Antibiyotik Kullanımının Oral Mikrobiyata Etkisi
|
Öğretim üyesi ders notları |
13) |
Oral Mikrobiyata Enfeksiyon Kontrolü (diş fırçası, diş macunları) |
Öğretim üyesi ders notları |
14) |
Ağız Kokusu ve Kuruluğu |
Öğretim üyesi ders notları |
15) |
Final sınavı |
|
|
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi |
Katkı Payı |
1) |
Halkla ilişkiler ve reklamcılık alanına ilişkin temel kavram, kuram ve yöntemlerini bilir. |
|
2) |
Halkla ilişkiler ve reklamcılık alanının ilişkili olduğu pazarlama, psikoloji, sosyoloji, felsefe, ekonomi gibi sosyal, kültürel ve siyasal alanlar hakkında bilgi sahibidir. |
|
3) |
Kurum ve kuruluşların tanıtımları ile ilgili iletişim tekniklerini ve medya stratejilerini bilir. |
|
4) |
Halkla ilişkiler ve reklamcılık alanındaki ulusal ve uluslararası meslek örgütlerinin standartları, etik kodları ve alanla ilgili hukuki düzenlemeler hakkında bilgi sahibidir. |
|
5) |
Toplumsal gelişmeler ve hedef kitle davranışlarındaki değişimler hakkında bilgi sahibidir. |
|
6) |
İş hayatındaki uygulamalar, kriz yönetim süreçleri, iş sağlığı ve güvenliği konularında bilgi sahibidir. |
|
7) |
Geleneksel ve dijital iletişim ortamlarına yönelik yaratıcı ve eleştirel bir yaklaşımla, mesleki etik ilkelere uygun kampanya planlama, oluşturma, sunma ve uygulama becerilerine sahiptir. |
|
8) |
Halkla ilişkiler ve reklamcılık alanında, farklı hedef kitle gruplara ve farklı mecralara uygun medya planlaması yapabilir. |
|
9) |
Halkla ilişkiler ve reklamcılık faaliyetleri hakkında raporlama yapabilir. |
|
10) |
Halkla ilişkiler ve reklamcılık alanı ve ilişkili olduğu diğer alanlar ile disiplinler arası bilimsel araştırma yapabilir, verileri analiz edebilir, verilere uygun kampanya planlaması yapabilir. |
|
11) |
Kurumların iletişim ihtiyaçlarına yönelik orijinal fikirler geliştirebilir, girişimci ve yenilikçi bir yaklaşımla yaratıcı süreçleri yönetebilir. |
|
12) |
En az bir yabancı dilde, alanı ile ilgili sözlü ve yazılı etkin iletişim kurabilir. |
|
13) |
Bireysel veya ekip üyesi olarak; halkla ilişkiler ve reklamcılık alanı ile ilgili sorunların, konuların, krizlerin yönetilmesi ve çözüme ulaştırılması yetkinliğine sahiptir. |
|
14) |
Geleneksel ve dijital medya ortamlarına yönelik marka iletişim stratejisi geliştirebilir. |
|
15) |
Geleneksel ve dijital mecralardaki tüketici davranışlarını bilimsel yöntemlerle analiz edebilir ve bu mecralara yönelik değerlendirmeler yapabilir. |
|
16) |
Alanında gerçekleştirdiği projelerde; toplumsal gelişmeleri takip ederek, insan hakları, mesleki etik ilkeler, kültürel çeşitlilik, ekonomik dinamikler, çevre sorunları ve kamu yararı gibi konuları gözeterek, toplumsal sorumluluk bilinciyle hareket eder. |
|